torsdag 3 januari 2013

Nöff

Bilden är lånad från Bogesundsjaktgårds hemsida
Sånna här träffar jag tyvärr ganska ofta numera när jag promenerar på Bogesund. Överallt finns matningsstationer där både vildsvin och råddjur äter.  Först matas djuren för att sen skjutas på sk betaljakter. Jakter är big buisness och att många inte vågar gå i skogen pga alla vildsvin tas det ingen hänsyn till.  Själv promenerar jag men tyvärr förtas nöjet med skogspromenaderna lite av allt vilt och hundarnas intresse för viltet.  Och flera kompisar vittnar om att hundar som i vanliga fall inte bryr sig nämnvärt bär sig annorlunda åt här pga av det är så mycket viltdoft här.

Extra bryr sig ju inte för fem öre. Fixa var som en dröm när hon var valp. När hon 1,5 år jagade hon sitt första råddjur. Det räckte med att hon lyckades jaga en gång, sedan var hon som förbytt. Och jag har verkligen jobat med jakten, klickertränat,  skvallertränat, bestraffat, you name it, jag har prövat!

Nu går vi på vissa ställen i skogen, större stigar och småvägar och där får hon vara lös, och i övrigt blir det långlina på. Nu är jag jättenoga med att aldrig ha Fixa och Ponyo lösa samtidigt där det finns mycket vilt. Om Ponyo är lös så har Fixa långlina och när Fixa är lös får Ponyo finna sig i att gå i koppel.

En kompis till mig som har tre hundar var ute och gick här i höstas. Hennes treåriga hund stack på viltvittring och hennes 6 månaders valp hängde med.  Jaktskallen hördes lång väg.  Det ska inte hända oss så därför tar jag det säkra för det osäkra.

Vi undviker de värsta områdena helt och går mycket promenader inne i Vaxholm istället där alla tre hundar kan vara lösa samtidigt. I vår blir det  långlina och Nej träning med Ponyo där jag vet att att  vi brukar träffa råddjur.

Inga kommentarer: