tisdag 12 mars 2013

Tävlingsträning!

Här kommer en liten lista på hur man kan jobba med tävlingsträning beroende på vad det är man behöver träna på. Lite ideer till mina kursdeltagare inför kursen på fredag och för andra som behöver inspiration.

Vad man ska träna på beror ju på vad just du och din hund behöver, men här kommer lite förslag.
I alla övningar kan man jobba med mer eller mindre svåra störningar, grejer på planen, publik, applåder, musik, hundskall, tävlingsledare  och domare som går nära osv, allt efter behov och hundens erfarenhet.

Gör gärna dina tävlingsförberedelser innan, och värm upp hunden som du gör på tävling. Var inte på planen innan, utan värm upp utanför planen som på tävling. Ha inte heller ryggsäcken på planen eller leksaker eller godis  synliga för hunden.

 • Belöna ingången på planen på ett för hunden jätteroligt sätt.  Man kan belöna redan efter någon meter, eller efter hela ingången.  
 • Gör en tävlingsmässig ingång och lek sen med din hund på planen medan domaren och tävlingsledaren leker tävling, kommenderar och visar. Bry dig inte om dem utan busa och ha kul med din hund. Ha gärna publik runt omkring som applåderar och även hundar i publiken som störning.
 • Gör ingång, följ tävlingsledarens anvisningar om att ställa upp på en viss punkt. Vänta på kontakt och belöna rikligt när hunden tar kontakt.
 • Börja inne på planen. Gör en liten kedja av moment, delmoment eller cirkuskonster. Kedjan kan vara 10 sekunder eller 10 minuter. Fundera på vad du vill förstärka, bryt och kör en riktig jackpottbelöning på planen.
 • Gör som ovan men gör även en ingång på planen. Gör en tävlingsmässig belöning på planen av det du vill förstärka, gå av planen och belöna utanför planen, som på tävling med andra ord.
 • Gör en ingång på planen, följ tävlingsledarens anvisningar om att ställa upp på viss punkt, och gör sen en förflyttning till en ny punkt, eller flera nya punkter. Låt tävlingsledaren styra dig.  Belöna en fin transport med en superbra belöning på planen.
 • Gör en ingång på planen tävlingsmässigt och ha en annan hund som kör ett program ganska nära inpå, som när det är flera planer på tävling. Gör ett eller flera moment och belöna på eller utanför planen.
 • Gå in på planen tävlingsmässigt, men följ inte tävlingsledaren, gör andra moment i en annan ordning medan tävlingsledaren kommenderar något helt annat.
 • Ha flera tävlingsledare och sekreterare som går precis runt och bakom när ni går frittfölj. Bestäm själv om du följer eller ignorerar kommenderingen.
 • Låt dina träningskompisar bestämma vad du ska göra på planen, och de berättar det inte förrän du redan är inne på planen.
 • Låt dina träningskompisar överaska dig med störningar som du inte på förhand vet om när du går in på planen, störningarna ska naturligtvis vara anpassade så de passar er nivå.
 • Gör en tävlingsmässig ingång och ett antal moment, men med längre pauser mellan momenten än vad det vanligtvis är. Under pauserna kan man lugnt klappa om hunden.  Ha du en hund som varvar upp sig är det här bra träning. Börja inte nästa moment förrän hunden är i rätt sinnestämning. 
Det har bara några förslag på vad man kan göra när man tävlingstränar.  Kommentera gärna med fler förslag på vad man kan göra!

Inga kommentarer: